Den Haag, 20 april 2017

 

Reuselse zaak

Een van de meest bizarre zaken van deze eeuw, noemde het Eindhovens Dagblad de Reuselse zaak eerder. Het gaat om een zaak uit 2011. Een vrouw die gewond in haar bed werd aangetroffen vertelde de politie dat haar echtgenoot had geprobeerd haar om het leven te brengen.

 

Forensisch deskundigen

Nadat de rechtbank de man veroordeelde tot zes jaar gevangenisstraf behandelde het hof in Den Bosch deze complexe zaak op 19 april 2017. Advocaat strafrecht uit Den Haag, Job Knoester betoogde dat het scenario aannemelijk is dat de echtgenote alles in scene had gezet. Hoofdzakelijk beriep hij zich hierbij op conclusies van forensisch deskundigen.

 

Rechtspsycholoog Van Koppen

Rechtspsycholoog professor Peter Van Koppen concludeerde dat een eerdere bekentenis van de verdachte vals was en dat de verklaringen van de echtgenote gewantrouwd moeten worden. Er was volgens hem meer steun voor het scenario dat de vrouw alles in scene had gezet, dan dat de man een dader was.

 

The Independent Forensic Services

Door de verdediging ingeschakelde deskundigen meenden dat het op de plaats delict aangetroffen bloed niet alleen uit de verwondingen van het slachtoffer kan zijn gekomen. Het was volgens hen te veel bloed. Bovendien zou het mogelijk gaan om dierlijk, menstrueel en/of eerder opgeslagen bloed. De verdediging nam deskundigen mee naar de zitting van het onafhankelijke forensisch instituut The Independent Forensic Services. Dokter Selma Eikelenboom-Schieveld en haar man Richard Eikelenboom beargumenteerden de genoemde standpunten aan de hand van getoonde presentaties

 

DNA

Er werd bovendien geen DNA van de verdachte aangetroffen op het mes dat gebruikt zou zijn en de kleding van het vermeende slachtoffer terwijl er wel met haar zou zijn geworsteld. Volgens de verdediging was dit gegeven ontlastend voor de echtgenoot.

 

Extra bedenktijd

Het openbaar ministerie vroeg om een gevangenisstraf van zes jaar. Strafrechtdeskundige Knoester vroeg om integrale vrijspraak. Het hof liet weten meer tijd dan normaal nodig te hebben en doet op 10 mei 2017 uitspraak.

Bron: Het Eindhovens Dagblad.