Den Haag, 11 oktober 2017

 

Verdachte in zaak Anne Faber werd behandeld in kliniek

In de zaak rond de vermissing van Anne Faber is een verdachte aangehouden. Het is onzeker hoe sterk de verdenking tegen de verdachte is. In 2012  kreeg de man een gevangenisstraf van 11 jaar. Tijdens zijn aanhouding deze week verbleef hij in een kliniek te Den Dolder. De veroordeling in 2012 betrof diverse geweldsmisdrijven en verkrachtingen.

 

Zonder stoornis geen tbs

Het NRC onderzocht de vraag hoe het kan dat deze verdachte toch in een de kliniek werd behandeld en waarom hij in 2012 geen tbs opgelegd kreeg. Om die behandelmaatregel op te kunnen leggen moet in ieder geval worden vastgesteld dat er bij de verdachte sprake is van een stoornis tijdens het delict. Dat konden de rechters in 2012 niet.

 

Hysterie rond tbs leidt tot meer onveiligheid

In gesprek met het NRC legt strafrecht- en tbs-advocaat Job Knoester uit wat de redenen kunnen zijn voor een verdachte om niet mee te werken aan onderzoek door een psycholoog en psychiater. Ook signaleert hij een toenemend gebruik van mogelijkheden voor justitie om mensen die tot een gevangenisstraf worden veroordeeld toch behandeling te laten ondergaan. Hij ziet wel nadelen van die behandelingen in vergelijking met tbs. Strafpleiter Knoester waarschuwt ervoor dat hysterische reacties op alles wat met tbs te maken heeft leidt tot meer onveiligheid in de samenleving. Als te vaak ondoordacht op incidenten rond tbs wordt gereageerd door publiek en wetgever bestaat het risico dat nog meer verdachten succesvol proberen tbs te ontlopen. Ze nemen dan bijvoorbeeld genoegen met een gevangenisstraf omdat ze dan in ieder geval weten op enig moment weer buiten te komen. In het verleden zijn dergelijke bewegingen zichtbaar bijvoorbeeld door reacties op incidenten waardoor onevenredig veel oog ontstond voor beveiliging en onvoldoende voor behandeling. Cijfers wijzen echter uit dat mensen die onbehandeld uit de gevangenis komen 4 tot 5 keer vaker ernstige delicten plegen dan mensen die met succes een tbs-behandeling hebben doorlopen.

 

Bron: NRC