Den Haag, 9 april 2019

 

Wat te doen bij zorgen over verkrachters en recidive?

Minister Sander Dekker is verantwoordelijk voor de fouten die zijn gemaakt bij de behandeling van Michael P. Dat erkende hij tijdens het Kamerdebat op 3 april 2019. Hij kreeg wel het vertrouwen van de 2e kamer om de problemen op te lossen. Het NRC stelde de vraag wat de samenleving moet doen met verkrachters als er zorgen zijn over recidive.

 

Onderzoek naar criminele loopbaan zedenplegers

Arjan Blokland is oud-politieagent en hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden, alsmede onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhavingen. Hij onderzocht de criminele loopbanen van 500 Nederlandse mannen die eind jaren zeventig werden veroordeeld voor een zedendelict. Tegen het NRC zegt hij dat de meeste verkrachters niet moorden en niet in herhaling vallen.

 

Longstay in TBS is voor uitzonderingen

Hjalmar van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie en voorheen geneesheer-directeur van het Pieter Baan Centrum legt uit dat de mannen die gevaarlijk blijven uitzonderingen zijn. Die moeten volgens hem levenslang op longstay afdeling binnen de TBS blijven.

 

Tussentijdse toets in TBS

Het NRC sprak ook met de in TBS gespecialiseerde strafrechtadvocaat Job Knoester. Hij pleit voor de mogelijkheid voor een TBS-gestelde om het verloop van de TBS-behandeling tussentijds te toetsen. Dat is in TBS nu niet mogelijk terwijl dat wel zo is voor draaideurcriminelen die in het kader van een ISD-maatregel 2 jaar gedwongen worden behandeld.

 

Bronnen:

Nu.nl; en

Het NRC.