Den Haag, 23 april 2018

 

Onderzoek naar Oostvaarderskliniek

Er moet een grondig onderzoek komen naar TBS-instelling de Oostvaarderskliniek te Almere door de inspectie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zeggen de patiëntenraad en Vereniging van TBS-advocaten. Het NRC bericht vandaag dat de problemen in de TBS-kliniek zo groot zijn dat patiënten en directie zich zorgen maken. TBS-advocaat Jan Jesse Lieftink zond namens de patiëntenraad een brandbrief aan de directie en het Ministerie.

 

Angstcultuur in TBS-kliniek

Voorzitter van de Vereniging van TBS-advocaten Job Knoester ziet dat de problemen al langer spelen. Al in 2012 werd gesproken van een angstcultuur in de kliniek. Volgens hem zijn vele personeelswisselingen in TBS-klinieken misschien wel het grootste probleem. In januari 2018 publiceerde de Vereniging een manifest waar dit aan de orde werd gesteld. Vorige week kwam RTL met het nieuws dat de werkdruk in TBS-instelling De Kijvelanden een rol speelde bij het overlijden van een personeelslid begin 2017.

 

TBS-advocaten worden belemmerd in het verlenen van bijstand

Door de problemen is in de Oostvaarderskliniek de recente periode extra ingezet op beveiliging. Dat gaat ten koste van het behandelklimaat en levert zo weer nieuwe risico’s op. Wrang hierbij is dat de kliniek in Almere het advocaten moeilijk maakt hun cliënten deugdelijk bijstand te verlenen. Dat is niet bevorderlijk voor de rust in de kliniek. Dit is  een van de weinige klinieken in Nederland die het tbs-advocaten niet goed en willekeurig mogelijk maakt digitale dossiers met hun cliënten te bespreken.

 

Balans tussen behandeling en beveiliging

De patiëntenraad en Vereniging van TBS-advocaten hopen dat het leefklimaat voor de mensen in de Oostvaarderskliniek zo snel mogelijk weer op het niveau komt zodat er voor alle patiënten sprake is van balans tussen behandeling en beveiliging.

 

Bronnen:

 

NRC 1

NRC 2

AD

Trouw

Vereniging van TBS-advocaten