Den Haag, 5 maart 2020

 

VVD kent onvoldoende de wettelijke mogelijkheden

VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz lanceerde op 21 februari 2020 plannen die risico’s van terugkerende Syriëgangers moeten tegengaan. Strafrechtdeskundige Job Knoester wilde bij de talkshow Op1 in gesprek met Yeşilgöz een aantal inhoudelijke knelpunten en verbeterpunten bespreken. Hij kwam niet toe aan inhoudelijke bezwaren omdat het VVD-kamerlid niet op de hoogte bleek van de mogelijkheden die de wet nu al biedt.

 

Terroristen-TBS

Op 2 maart 2020 betoogt Advocaat-Generaal Joep Simmelink in zijn Togacolumn in reactie op de uitzending van Op1 dat het nuttig en noodzakelijk is te onderzoeken of een terroristen-TBS op zijn plaats is. De bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie bij de universiteit Maastricht zag dat Yeşilgöz kennis ontbeert over de huidige wetgeving. Desondanks vond Simmelink dat ze wel een punt had. De Advocaat-Generaal oppert de mogelijkheid de voorwaarde voor de aanwezigheid van een stoornis los te laten als het gaat om TBS.

 

Onverantwoord sleutelen aan succesvolle TBS creëert risico’s

TBS-advocaat Job Knoester reageerde op 4 maart 2020 in het NRC op de Togacolumn van de bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie. De strafrechtadvocaat vindt de gedachte van  Simmelink onverstandig. Volgens Knoester wordt dan gesleuteld aan een succesvol systeem dat Nederland veiliger maakt zonder dat we weten wat de risico’s daar van zijn. Hij noemt dit plan gokken met veiligheid. Strafpleiter Knoester vindt dat risico’s van Syriëgangers die terugkeren moeten worden losgekoppeld van TBS. Bovendien stelt hij dat zowel het bestuursrecht als het strafrecht mogelijkheden kent die onvoldoende worden gezien en ingezet.

 

TBS raakt verstopt

Op 5 maart 2020 bleek uit cijfers dat in 2019 minder TBS is opgelegd dan in 2018. Wel is er nog altijd sprake van een aanzienlijk stijging ten opzicht van 2015. Job Knoester waarschuwt er voor dat TBS de plannen van Yeşilgöz en Simmelink helemaal niet aankan. Tegenover het hogere aantal TBS-opleggingen de laatste jaren staat een chronisch personeelstekort in de sector. De bezuinigingen en sluiting van drie TBS-klinieken in 2013 onder aanvoering van de partij van Yeşilgöz deden het stelsel ook al geen goed. Het systeem raakt verstopt en kampt met wachtlijsten. De TBS-advocaat pleit ervoor TBS niet te eenvoudig op te leggen. Knoester vraagt meer terughoudendheid van de magistratuur afgezet tegen populistische plannen van politieke partijen in het jaar dat de verkiezingsstrijd er aan komt.

 

Bronnen:

Op1;

NRC 1;

NRC 2; en

Het Advocatenblad.