Den Haag, 19 november 2019

 

Kamervragen naar aanleiding van het boek Moordsporen

De inkt van het boek ‘’Moordsporen, op zoek naar de waarheid achter cold cases’’ is nog maar net droog of er worden al Kamervragen in de Tweede Kamer gesteld. Michiel van Nispen van de SP diende ze in, maar het CDA, de D66, de PVV, de PvdA, de Volkspartij voor vrijheid en democratie  en GroenLinks deden mee.

 

Onafhankelijke commissie voor nabestaanden

Schrijvers Jolande van der Graaf en Dick Gosewehr hadden het er maar druk mee. In het boek van de misdaadjournalist en oud-rechercheur worden zeven onopgeloste ernstige zaken besproken. De Kamervragen van de diverse politieke partijen gaan onder andere over het voorstel van strafrechtadvocaat Job Knoester om een onafhankelijke commissie in te stellen die cold cases zou moeten onderzoeken als nabestaanden het niet eens zijn met bevindingen van Justitie. De in cold cases gespecialiseerde advocaat bepleit al langer de invoering van een dergelijke commissie.

 

Wel een commissie voor veroordeelden maar niet voor nabestaanden

Aan RTV Drenthe legt Dick Gosewehr uit dat je nergens terecht kan als je het niet eens bent met de wijze waarop de politie onderzoek deed. Behalve bij de politie zelf. Het is opmerkelijk dat er – terecht – wel een commissie is die afgesloten zaken kan onderzoeken voor veroordeelden die stellen onterecht als dader te zijn aangemerkt, maar niet voor slachtoffers en nabestaanden van zware misdrijven.

 

Nabestaanden voelen zich in de steek gelaten

Jolande van der Graaf zegt in gesprek met Jeroen van Inkel van NPO radio 5 dat veel nabestaanden zich in de steek gelaten voelen door de autoriteiten.

 

Bronnen:

RTV Drenthe;

NPO radio 5;

Het Algemeen Dagblad;

Bol.com; en

De Tweede Kamer.