Den Haag, 20 mei 2020

Verdachte blijft in de cel

De man die ervan wordt verdacht in november 2019 in Almelo een 7-jarig kind in het water te hebben gegooid moet in de cel zijn proces afwachten. Dat bleek op 18 mei 2020 tijdens een zitting bij de rechtbank te Almelo. De verdachte handelde in verwarde toestand en zit sinds eind november 2019 in de gevangenis. Aan de rechtbank vertelde hij dat het nu beter met hem gaat en dat hij geen last meer van een psychose heeft. Ook liet hij de rechtbank via een videoverbinding weten zijn medicatie te nemen.

Vriendin van de vader haalt jongen uit het water

Het kind dat op 24 november 2019 in de Almelose havenkom terecht kwam was op dat moment in het bijzijn van zijn vader en de vriendin van zijn vader. De jongen van 7 kon niet zwemmen en ging kopje onder, hoewel hij wel in het water kon staan. De vriendin van de vader haalde de jongen uit het water.

Strafrechtadvocaat: plaats gebeurtenissen in juiste perspectief

De officier van justitie vond dat er sprake is van een poging tot doodslag. Strafrechtadvocaat Job Knoester begreep dat de schrik er bij de vader goed in heeft gezeten. De raadsman vond wel dat de gebeurtenissen in het juiste perspectief moeten worden geplaatst. Het kind kwam wel in het water terecht maar raakte niet gewond.

Traag onderzoek door psycholoog en psychiater van het NIFP

Strafpleiter Knoester verzocht de rechtbank zijn client onder voorwaarden in vrijheid te stellen in afwachting van het proces. Hij hekelde het trage onderzoek door de psychiater en psycholoog van het NIFP. Bovendien bleek de familie een ruim vangnet om de verdachte te hebben opgebouwd. De man heeft een eigen woning en zou bij vrijlating begeleiding kunnen krijgen van Dimence. De strafrechtadvocaat wees er ook nog op dat detentie extra zwaar is in coronatijd. De verdachte had tijdens een eerdere zitting al spijt betuigd.

Officier van justitie zit met te veel vragen

De officier van justitie vond dat er nog te veel vragen waren over de achtergrond en oorzaak van het delict. Zij wilde eerst rapportages hebben van de gedragsdeskundigen en reclassering.

Toch geen schorsing van de voorlopige hechtenis

De rechtbank sprak bewondering uit voor de manier waarop de familie en de verdediging had gewerkt om een vangnet voor de verdachte te creëren. Toch durfde de rechtbank een schorsing van de voorlopige hechtenis niet aan zonder rapportages van psycholoog, psychiater en reclassering. De zaak gaat op 17 juli 2020 verder.

Bron: Tubantia.