Den Haag, 9 april 2020

Aanwijzingen voor gerechtelijke dwaling

De veroordeling van Danny van den Hoogen voor de moord op Reggie Koenders op 1 april 2000 is een gerechtelijke dwaling. Dat probeert Danny al jarenlang aan te tonen. Op de website Femkefataal stelt misdaadjournalist Jolande van der Graaf dat hier recent nieuwe aanwijzingen voor zijn bijgekomen. Een paar weken geleden sprak zij een politieman die indertijd deel uitmaakte van het onderzoeksteam. De man wil echter anoniem blijven.

Ontlastende informatie uit het dossier gehouden

De oud-politieman zegt tegen Van der Graaf altijd twijfels gehad te hebben. De officier van justitie die de zaak behandelde zou volgens hem ontlastende informatie uit het dossier hebben gelaten.

Afrekening in het criminele milieu

Reggie Koenders werd op 1 april 2000 doodgeschoten in Eindhoven. Hij werd terwijl hij achter in een auto zat onder vuur genomen door een man op een scooter. Meteen na het misdrijf zei politiebaas Huub Schalken dat het om een afrekening in het criminele milieu ging. De verrassing was groot toen een paar weken later Danny van den Hoogen werd opgepakt. Hij was toen zestien jaar. De verdenking was dat Danny wraak had genomen omdat Koenders zijn moeder had mishandeld.

Plaatsing op longstay-afdeling van TBS dreigde

Danny van Den Hoogen was een kind  maar werd als volwassene  berecht. Strafrechtadvocaat Job Knoester stond Danny vanaf 2006 bij. Op dat moment zat Danny in de toenmalige tbs-kliniek Veldzicht. Knoester was ook toen al gespecialiseerd in tbs. Danny dreigde op de longstay terecht te komen omdat hij zijn delicten ontkende. De kliniek vond dat hij daardoor niet goed behandelbaar was. Danny was duidelijk: hij ging geen feiten bekennen die hij niet had gepleegd. Op dat moment besloot advocaat Knoester samen met Danny de mogelijkheden van heropening van de strafzaak te onderzoeken.

Oud-rechercheurs deden onderzoek

Samen met strafrechtadvocaat Job Knoester deed Danny veel onderzoek. Meerdere deskundigen schakelden zij in. Oud-rechercheurs Dick Gosewehr en Harry Timmermans analyseerden het dossier en de veroordeling. Zij concludeerden dat helemaal niet duidelijk was of Danny op het moment dat Koenders werd vermoord überhaupt wist dat zijn moeder mishandeld was door het slachtoffer. Het motief kwam hiermee op losse schroeven te staan. De oud-rechercheurs vonden het ook niet aannemelijk dat een 16-jarige jongen zo’n professionele liquidatie had uitgevoerd. Zij dachten eerder aan een professional.

Bewijsvoering rammelt

Strafpleiter Job Knoester en oud-rechercheurs Dick Gosewehr en Harry Timmermans vonden dat de door de rechters gebruikte bewijsvoering rammelde. Bij hun zoektocht naar mogelijkheden voor heropening van de zaak liepen zei tegen vreemde zaken aan. Raadsman Knoester wilde onderzoek laten doen aan de aangetroffen kogelhulzen. Het NFI kwam toen met het verhaal dat dat geen zin had omdat die zouden zijn schoongewassen nadat schietproeven waren gedaan. Een bizar verhaal.

DNA  onderzoek door Richard Eikelenboom

Justitie lag bovendien dwars als werd gevraagd om stukken van overtuiging. Danny en advocaat Job Knoester bleven aandringen en voerden zelfs een kort geding. Uiteindelijk werd zo een videoband verkregen van de bewakingscamera van een benzinestation met zicht op de plaats delict. Uiteindelijk werd deze toch aan de advocaat verstrekt. Ook de kogelhulzen werden uiteindelijk verstrekt aan het laboratorium van DNA-deskundige Richard Eikelenboom. Hij deed contra onderzoek. Uiteindelijk leidde de weigering om op te geven zelfs tot verstrekking van politiejournalen. Dit zijn aantekeningen over het verloop van het politieonderzoek. Dat bleek waardevolle informatie te bevatten.

Verband met andere liquidaties in de onderwereld

De oud-politieman die een paar weken geleden in gesprek ging met Jolande van der Graaf zegt dat de politie er rekening mee hield dat de moord op Reggie Koenders verband hield met andere liquidaties in de onderwereld. Volgens hem wilde de officier van justitie informatie die dit scenario onderbouwde niet in het dossier hebben. Men wilde zich focussen op Danny.

Nog geen herziening

Een heropening van de strafzaak is er nog niet gekomen. Strafrechtadvocaat Job Knoester zag zich een paar jaar geleden geconfronteerd met tegenstrijdige belangen toen Danny van de Hoogen een belastende verklaring aflegde tegen een andere cliënt van de raadsman. Dat maakte dat Danny moest uitzien naar een andere advocaat. Dat is Geert-Jan Knoops geworden. Geen onbekende als het gaat om herzieningen. Hij hoopt erop dat de voormalig politieman naar buiten treedt.

Tweede politieman meldt zich

Hoewel het inmiddels goed gaat met Danny van den Hoogen wil hij nog altijd dat de waarheid boven tafel komt. Volgens hem heeft zich inmiddels een tweede politieman gemeld die meer van de zaak zou weten. Wordt mogelijk dus vervolgd.

Bron: Femkefataal.