Den Haag, 9 november 2019

 

Verdacht van ernstige feiten en toch wachten op hulp

Het aantal meldingen van mensen met psychische problemen stijgt fors. Het Algemeen Dagblad somt een aantal voorbeelden op: Malek, Tadeusz, Ramon, Thijs, Rafal. Allen worden verdacht van ernstige feiten, maar wacht(t)en op hulp.

 

Malek F. was in de war

Deskundigen concluderen dat Malek F. volledig in de war was toen hij op 5 mei 2018 drie mensen onverwacht neerstak.

 

Geweld, vernielingen en brandstichting

Tadeusz C. leek uit het niets bij de van Alkemadelaan te Den Haag een man neer te steken. Een tweede slachtoffer volgde. Een derde wist te ontkomen. In dezelfde maand gaat Ramon A. met grote vleesmessen in zijn tas naar het Binnenhof. Rafal K. richt vernielingen aan in het centrum van Den Haag en sticht brand. Medio dit jaar wordt Thijs H. aangehouden voor onder andere het om het leven brengen van Etsuko in de Scheveningse bosjes.

 

TBS-advocaat ziet meer mensen met psychoses

Strafrechtadvocaat Job Knoester is gespecialiseerd in tbs. In gesprek met het Algemeen Dagblad zegt hij veel meer cliënten aan te treffen die in een psychose verkeren dan de jaren daarvoor. De wachtlijsten voor hulp worden langer. Dat bleek vorige week uit een rapport van de inspectie Gezondheid en Jeugd over de GGZ-instelling Parnassia. Zelfs mensen met een psychose moeten weken wachten op hulp. Huisartsen geven aan dat het erger is gesteld met de wachtlijsten dan officieel op de Zorgkaart wordt gemeld.

 

Advocaat Jurgen peters signaleert problemen

Advocaat Jurgen Peters staat psychiatrisch patiënten bij die geconfronteerd worden met een gedwongen opname in een kliniek. Hij signaleert dat mensen vaak lang bezig zijn geweest met het krijgen om hulp, maar dat niet krijgen.

 

Politiecapaciteit gaat op aan mensen met psychiatrische problematiek

Ook de politie maakt zich zorgen. In 2016 ging de politie ervan uit dat ongeveer 20 procent van de tijd werd besteed aan mensen met psychische problematiek. Dat is alleen maar erger geworden terwijl de politiecapaciteit überhaupt onder druk staat.

 

Ook de opvang voor daklozen ziet onvoldoende behandeling voor mensen met geestelijke problemen

Marcella haak is manager bij de Kessler Stichting. Daar worden daklozen opgevangen. Zij ziet dat iedereen zijn best doet. Helaas maakt dat de problemen in de nachtopvang niet minder. Twee derde van de mensen bij de Kessler Stichting heeft te maken met ernstige geestelijke problemen. De helft van die groep krijgt geen behandeling.

 

Bron: het Algemeen Dagblad.