Den Haag, 5 oktober 2019

 

TBS met voorwaarden voor vrouw die haar kind om het leven bracht

De vrouw die verantwoordelijk is voor de dood van haar kind moet niet langer in detentie verblijven. Zij moet zo snel mogelijk beginnen met haar behandeling. Dat betoogde strafrechtadvocaat Willem Korteling op 3 oktober 2019 bij de rechtbank te Utrecht. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met voorwaarden.

 

Aanvankelijk een sepot

Het drama met baby Milan van 9 maanden oud deed zich voor op 16 april 2012 in Veenendaal. De officier van justitie sprak over een beschadigde vrouw die in een zwaarmoedige bui haar eigen kind om het leven bracht. De verdachte zelf vertelde jarenlang uit angst geheim te hebben gehouden wat er was gebeurd. Hoewel zij meteen na de dood van Milan al verdachte was werd de zaak toen geseponeerd. Ongeveer een jaar geleden vertelde de vrouw aan haar man wat er was gebeurd. Dit gesprek werd door de politie afgeluisterd. Vanaf dat moment zit de verdachte in de gevangenis.

 

Verdachte wil behandeling en klinische opname

Uiteindelijk heeft ze ook bij de politie en de rechtbank toegegeven de neus en mond van het kind te hebben dicht geduwd. Ze vertelde dat stemmen haar dwongen. De vrouw was heel duidelijk in haar verklaring geen ander geweld te hebben gebruikt. Op de zitting was er ook aandacht voor de trieste levensloop en psychische problematiek waar de verdachte onder lijdt. Zij wil graag behandeling. De verdachte verklaarde bereid te zijn om aan alle voorwaarden in het kader van tbs met voorwaarden mee te werken. Zij is zelfs bereid sterilisatie te ondergaan en voor langere tijd in een kliniek te worden opgenomen.

 

De vader van Milan wil een straf

De vader van baby Milan geloof niet dat de vrouw handelde in een psychose. Hij rekent het zichzelf aan dat hij Milan niet heeft kunnen beschermen tegen zijn moeder. Hij vindt dat zij een straf verdient.

 

Bronnen:

het Algemeen Dagblad; en

de Gelderlander.