Den Haag, 17 oktober 2018

 

Verward gedrag en angst leidt tot geweld

Angst en een onveilig gevoel maakte dat een patiënt op 3 juli 2018 een verpleegkundige van de psychiatrische afdeling van het UMC Utrecht aanviel. De man die zijn begeleider in verwarde toestand met een vork raakte stond op 16 oktober 2018 voor de rechtbank te Utrecht. Anders dan in het Algemeen Dagblad wordt beschreven gebruikte hij een en niet twee vorken.

 

Vrijspraak bepleit van poging doodslag en poging zware mishandeling

Het slachtoffer werd op haar schouder geraakt. Dat gebeurde met kracht, vond de officier van justitie. Zij vroeg vrijspraak van de poging tot doodslag maar achtte wel poging tot zware mishandeling bewezen. Strafrechtadvocaat Job Knoester meende dat ook daar geen sprake van was. Hij concludeerde tot bewezenverklaring van een ‘’gewone’’ mishandeling. Hierbij baseerde hij zich op diverse getuige-verklaringen en het geconstateerde letsel.

 

Volledig ontoerekeningsvatbaar: geen gevangenisstraf

Zowel het OM als strafpleiter Knoester vonden gevangenisstraf niet op zijn plaats. Dat was niet op basis van het blanco strafblad zoals het Algemeen Dagblad beschrijft, maar omdat de aanklager en de verdediging het advies van de psychiater en de psycholoog volgden. Die meenden dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was. Als de rechtbank dat overneemt volgt ontslag van rechtsvervolging.

 

Gedwongen of vrijwillige psychiatrische behandeling

De officier van justitie vorderde een gedwongen behandeling van maximaal een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Advocaat Job Knoester betoogde dat het gebrek aan een strafblad en gegroeid probleembesef bij zijn cliënt maakten dat vrijwillige behandeling afdoende is. De rechtbank doet op 30 oktober 2018 uitspraak.

 

Bron: het Algemeen Dagblad.