Den Haag, 14 maart 2019

 

Geen TBS

Op 13 maart 2019 veroordeelde het gerechtshof te Arnhem de moeder die haar 2 kinderen om het leven bracht tot 12 jaar gevangenisstraf. Het hof legde geen tbs op. In 2016 werd de verdachte door de rechtbank te Zutphen nog veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

 

Moord of doodslag

Hoewel strafrechtadvocaat Job Knoester tevreden is dat het belangrijkste doel is behaald – geen tbs-oplegging – is er ook teleurstelling. De strafpleiter had betoogd dat er geen sprake was van moord maar van doodslag. Dat betoog heeft het gerechtshof verworpen.

 

Antidepressiva speelde mogelijk een rol

Het gerechtshof vindt het aannemelijk dat antidepressiva die de verdachte gebruikte drempelverlagend werkte bij de totstandkoming van de delicten. De rechters gaan niet mee met het pleidooi van de verdediging dat de verdachte heeft gehandeld vanuit een toxische psychose.

 

Cassatie bij de Hoge Raad?

Strafrechtadvocaat Job Knoester zal na bestudering van de uitspraak met zijn cliënte beslissen of cassatie bij de Hoge Raad zal worden ingesteld. Mogelijk is daartoe aanleiding in verband met de motivering dat er wel sprake is van voorbedachte rade. Ook acht Knoester het opmerkelijk dat wel wordt aangenomen dat gebruikte medicatie drempelverlagend heeft gewerkt maar dit niet wordt betrokken bij de strafmaat.

 

Bronnen:

De Volkskrant;

Het Algemeen Dagblad; en

De Stentor.