Den Haag, 27 januari 2020

 

Kamervragen naar aanleiding van het boek Moordsporen, op zoek naar de waarheid in cold cases

Strafrechtadvocaat Job Knoester heeft geen vertrouwen in Minister Grapperhaus als het gaat om de belangen van nabestaanden. In november 2019 publiceerden Jolanda van der Graaf en Dick Gosewehr het boek ”Moordsporen, op zoek naar de waarheid in cold cases”. Naar aanleiding hiervan stelde Michiel van Nispen van de SP Kamervragen. Meerdere Kamerleden traden in zijn voetspoor.

 

Onafhankelijke commissie voor nabestaanden

Een van de Kamervragen draaide om het voorstel van strafpleiter Job Knoester om een onafhankelijke commissie in het leven te roepen die zaken onderzoekt als nabestaanden twijfels hebben over conclusies van politie en OM. In 2015 stelde raadsman Knoester dat ook al aan de orde bij toenmalig Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur.

 

Het OM onderzoekt het OM

Grapperhaus stelt volgens Knoester onterecht dat er al genoeg mogelijkheden zijn voor nabestaanden. Hij doelt daarmee bijvoorbeeld op reflectiekamers die reviews houden. Hierin zitten dan medewerkers van OM en politie uit een andere regio. Toch is dat is steeds weer de slager die zijn eigen vlees keurt. Iedere keer onderzoekt het OM het OM. Dat gebeurt volgens de Haagse advocaat bovendien niet transparant. Ook Jolande van der Graaf en Dick Gosewehr pleiten voor een loket met onder andere wetenschappers, forensisch deskundigen, oud-rechercheurs en juristen die eerder justitieel onderzoek kunnen beoordelen.

 

Reviews in de zaak Leon Groeneweg

In de zaak van Leon Groeneweg vonden twee reviews plaats. Leon werd in 2008 levenloos in het Oostvoornse meer gevonden. Dat was kort nadat hij had laten weten een criminele groepering te willen verlaten. De reviews van het OM leverde niets op. Het OM wilde vragen van advocaat Job Knoester wie deel uitmaakten van de reflectiekamers niet beantwoorden. Ook wilde men geen notulen of andere verslagen van het onderzoek verstrekken.

 

Artikel 12 procedure is geen oplossing

De verwijzing van Minister Grapperhaus naar de zogenaamde artikel 12 procedure biedt nabestaanden ook geen soelaas als de discussie draait om de vraag of er überhaupt sprake is van een misdrijf. Dat hiervan sprake is moet doorgaans aannemelijk worden gemaakt om met succes een dergelijke procedure te voeren.

 

Bron: Femke Fataal.