Den Haag, 2 augustus 2020

Haken en ogen aan vonnis Thijs H.

Het vonnis van de rechtbank Limburg van 30 juli 2020 in de zaak tegen Thijs H. kent nogal wat haken en ogen. Nu.nl sprak met klinisch psycholoog Jan Derksen en strafrecht- en tbs-advocaat Job Knoester.

Geheel of deels ontoerekeningsvatbaar

Thijs H. werd veroordeeld voor drie moorden. In de strafzaak stond niet zozeer de vraag centraal of Thijs H. de dader was. Wel in hoeverre hem het uitgeoefende geweld kon worden aangerekend. Het Pieter Baan Centrum adviseerde de rechtbank de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Het is opvallend dat de rechtbank dit advies niet heeft overgenomen. Meestal gebeurt dat wel.

Advies TBS eerder te laten starten

In het vonnis van de Limburgse rechtbank is nog een tweede bijzonderheid. Aan Thijs H. is een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank heeft hierbij wel de Minister geadviseerd de tbs te laten starten nadat Thijs H. er zes jaar van zijn gevangenschap op heeft zitten.

Knoester begrijpt de rechtbank niet goed

Bij de huidige wetgeving begint de tbs na tweederde van de gevangenisstraf als die ook is opgelegd. In dit geval heeft de rechter gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid de Minister te adviseren de tbs eerder in te laten gaan. Tegen Nu.nl zegt tbs-deskundige Knoester niet te denken dat dit advies wordt overgenomen. De strafrechtadvocaat zegt niet goed te begrijpen waarom de rechtbank de opgelegde gevangenisstraf niet heeft aangepast aan de kennelijk gevoelde noodzaak de behandeling eerder te laten starten.

Verlof onmisbaar voor succesvolle TBS-behandeling

Ook als de Minister wel meegaat met het advies van de rechtbank zal dat volgens de tbs-advocaat problemen opleveren. Eventueel noodzakelijk gevonden verlof is namelijk pas mogelijk nadat tweederde van de celstraf erop zit. In dit geval na twaalf jaar. Knoester stelt dat dit tot frustraties kan leiden bij de tbs-gestelde en behandelaar. De tbs-deskundige zeg niet dat na twee jaar daadwerkelijk verlof moet volgen, maar als de behandelaren dit in de eerste zes jaar nodig vinden is dat nu onmogelijk. Hierbij is het besef van belang dat verlof geen gunst aan of pleziertje voor tbs-gestelden is. Wel is verlof een onmisbaar deel van de doorgaans succesvolle tbs-behandeling.

Advies: zo min mogelijk combinatie lange gevangenisstraffen met TBS

In 2015 adviseerde de Taskforce behandelduur verkorting tbs de rechterlijke macht zo min mogelijk lange gevangenisstraffen op te leggen in combinatie met tbs. De bedoeling was detentieschade zoveel mogelijk te voorkomen. Knoester vergelijkt lange gevangenisstraffen samen met tbs als het geven van advies aan de man met een hartaandoening eerst een marathon te lopen voor hij wordt geopereerd.

Hoger beroep kan uiterlijk op 13 augustus 2020

Op uiterlijk 13 augustus 2020 kunnen het Openbaar Ministerie en Thijs H. In hoger beroep.

Bron: Nu.nl