Den Haag, 12 oktober 2019

 

Strafzaak bij de rechtbank te Den Haag loopt volledig in de soep

In Nederland komen oneerlijke processen voor. Juridisch redacteur en columnist van het NRC Folkert Jensma beschrijft vandaag in een column verbluft meegemaakt te hebben hoe een strafzaak voor de Haagse rechtbank volledig in de soep liep. Hij zag een verdachte die zich door een niet-gespecialiseerde strafrechtadvocaat volkomen onvoorbereid voelde. De zitting was nog maar net begonnen en de verdachte ontsloeg zijn advocaat. Dat was geen belemmering voor de officier van justitie en de rechtbank om de strafzaak tegen de totaal onvoorbereide verdachte door te zetten. En dat terwijl het ging om 2 jaar gevangenisstraf.

 

Column van strafrechtadvocaat Willem Korteling

Strafrechtadvocaat Willem korteling beschrijft in een column voor het tijdschrift Timeys juist het belang van een goede voorbereiding van een zitting in een strafzaak. Daar valt veel winst te behalen. Korteling bespreekt allereerst de vraag of het in alle gevallen verstandig is voor verdachten om te verschijnen. Het kan voorkomen dat het slim is om alleen een advocaat de verdediging te laten voeren.

 

Tips en tricks voor verdachten in strafzaken

Strafpleiter korteling geeft de lezer van Timeys tips en huiswerk als de gang naar de strafrechter moet worden gemaakt. Dat gaat van kledingadviezen, tot het op tijd komen. De strafrechtspecialist waarschuwt dat het leven niet eerlijk is: ‘’Rechters mogen te laat zijn, u niet’’.

 

Verschillen tussen strafrechters

Een andere tip van Korteling is dat van tevoren rekening moet worden gehouden met de rechter die de zaak zal behandelen. Daar zitten nu eenmaal verschillen in.

 

Vragen oefenen ter voorbereiding op een strafzitting

Het spreekt voor zich dat hij ook meent dat een strafrechtadvocaat zijn cliënt goed moet  voorbereiden op vragen die gesteld kunnen worden. Het kan verstandig zijn dit van tevoren te oefenen.

 

Strafzaken zijn spannend voor een verdachte

Juist omdat strafzittingen spannend zijn is het belangrijk om van tevoren goed na te denken hoe de opstelling op zitting moet zijn. Het is bijvoorbeeld cruciaal dat goed naar de vragen wordt geluisterd voordat wordt gereageerd.

 

Bronnen:

Timeys; en

Het NRC.