Den Haag, 16 november 2019

 

Geen moord maar doodslag

Op 12 november 2019 eiste de officier van justitie 11 jaar cel tegen de vrouw die verdacht wordt Eddie Overmulder om het leven te hebben gebracht. Het Openbaar Ministerie zag net als strafpleiter Willem Korteling geen bewijs voor voorbedachte rade en kwam dus niet tot moord. Volgens de officier van justitie is er sprake van doodslag.

 

Psychische overmacht uit angst voor seksueel misbruik dochter

Tijdens de zitting bij de rechtbank in Alkmaar werd duidelijk dat de cliënte van Willem Korteling bang was geweest dat Overmulder haar jongste dochter misbruikte. De verdachte stelt zelf in het verleden ook aangerand te zijn geweest. Strafrechtadvocaat Willem Korteling betoogde dat zijn cliënte handelde vanuit psychische overmacht. Hierdoor dient zij naar het oordeel van de raadsman geen straf te krijgen, maar is ontslag van alle rechtsvervolging op zijn plaats.

 

Lagere gevangenisstraf

Strafrechtspecialist Willem Korteling was het niet eens met de hoogte van de eis van de officier van justitie. In zijn pleidooi onderbouwde hij waarom een lagere gevangenisstraf dan acht jaar op zijn plaats is als de rechter het beroep op psychische overmacht verwerpt.

 

Verdachte doorbreekt het zwijgen

Kort nadat Overmulder levenloos was aangetroffen, was de verdachte ook al aangehouden. Toen was er niet genoeg bewijs om haar langer vast te houden. Tweeënhalf jaar later bleek de recherche na onderzoek nieuwe aanwijzingen te hebben gekregen. Korteling legde uit dat zijn cliënte langere tijd niet heeft willen verklaren uit angst om haar toen nog jonge kinderen alleen achter te moeten laten. Zij heeft toen bekend en daarover uitleg gegeven op de zitting.

 

Vonnis strafrechter

Op 26 november 2019 zal de rechtbank de Alkmaar uitspraak doen.

 

Bronnen:

Nhnieuws; en

Het Noordhollands Dagblad.