Den Haag, 7 maart 2020

 

Verdachte is psychosevrij

Op 24 november 2019 gooide een man in Almelo een jongen van zeven jaar in het water. Hoewel hij kopje onder ging kon hij er wel staan. De vriendin van de vader van de jongen haalde hem uit het water. De vader kwam met de verdachte bij een worsteling in het water terecht. Op 6 maart 2020 voerde strafrechtadvocaat Job Knoester bij de rechtbank te Almelo aan dat de verdenking niet ziet op een poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling. Volgens de strafpleiter blijft het bij mishandeling. Zijn cliënt handelde vermoedelijk vanuit een psychose. Na de opname van de man in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum gaat het inmiddels veel beter met hem. Hij is psychosevrij en verblijft op een reguliere afdeling.

 

Behandeling via reguliere GGZ

Bij de rechtbank bood de verdachte zijn excuses aan. Hij heeft de recherche een brief uitgereikt die bedoeld is voor de ouders van de jonge. Hierin schreef de verdachte spijt te hebben. Ook legt hij uit te maken te hebben met een ingewikkelde ziekte. Knoester vroeg de rechtbank zijn cliënt tijdens de pro forma zitting in vrijheid te stellen. De raadsman hekelde hierbij het trage optreden van de officier van justitie bij de aanvraag van gedragskundige rapportages. De strafrechtadvocaat voerde aan dat zijn cliënt na invrijheidstelling in de reguliere GGZ kan worden behandeld.

 

Verdachte blijft vast zitten

Het incident maakte op zondag 24 november 2019 veel los in Almelo. De officier van justitie verzette zich tegen het verzoek van de advocaat. De rechtbank volgde dit betoog. De rechters willen eerst weten wat de bevindingen zijn van de psycholoog en psychiater die de verdachte gaan onderzoeken. De rechters willen weten wat er met de verdachte moet gebeuren. Op 18 mei 2020 gaat de strafzaak verder.

 

Bron: Tubantia.