Den Haag, 16 oktober 2018

 

Geen aansluiting bij terroristische groepering

Er zijn geen aanwijzingen dat Malek F. zich aansloot bij een terroristische groepering. Evenmin vonden deskundigen dat hij de democratie geweld wilde aandoen. De man stak op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen neer. Het OM zag op de zitting van 15 oktober 2018 bij de rechtbank te Schiphol meer aanwijzingen voor radicalisering en een terroristisch motief. De officieren van justitie baseerden zich op een deskundigenrapport en afgeluisterde gesprekken tussen Malek en zijn familie.

 

Steeds meer aanwijzingen voor handelen door psychose

De familie van Malek is betrokken bij hun kind en broer maar verwerpt geweld en terrorisme. Zij zijn een aantal jaar geleden net als Malek hiervoor juist uit Syrië gevlucht. Strafrechtadvocaten Job Knoester en Willem Korteling betoogden juist steeds meer aanwijzingen te zien dat Malek op Bevrijdingsdag tot zijn daden kwam onder grote psychische druk. Het ging slechter met hem vanaf het moment dat zijn vader een paar jaar geleden verdronk tijdens zijn vlucht van Syrië naar Europa. De strafrechtadvocaten hebben diverse stukken aan het strafdossier laten toevoegen waaronder medische informatie van GGZ-instelling Parnassia. Die instelling had kort voor 5 mei 2018 bij Malek een religieuze psychose vastgesteld. De strafpleiters voerden aan dat de psychose niet opeens was verdwenen na de aanhouding van de verdachte. Zij plaatsten de afgeluisterde gesprekken in die context. Ook bleek uit die stukken dat een adviseur van de gemeente en het veiligheidshuis in die periode geen aanwijzing voor radicalisering zag.

 

Bevestiging voor psychose

Het OM stelde op 15 oktober 2018 dat Malek na de zitting op 23 juli berekenbaarder was. Volgens Knoester was dat een teken dat medicatie die Malek krijgt aanslaat. Dat bevestigt volgens hem het bestaan van de eerdere psychose.

 

Onderzoek naar politiegeweld

Het verzoek van strafpleiters Korteling en Knoester om drie politieagenten als getuigen te mogen horen wees de rechtbank toe. De strafrechtadvocaten willen vragen stellen over het uitgeoefende politiegeweld waarbij Malek zwaargewond raakte. Hij werd ook nog tweemaal beschoten toen hij al gewond op de grond zat.

 

Bronnen:

Het Algemeen Dagblad;

Nu.nl;

De Volkskrant; en

Omroep West.