Den Haag, 24 juli 2018

 

Strafrechtadvocaten: verdachte is geen terrorist

De man die op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak is geen terrorist. Dat betoogden strafrechtadvocaten Job Knoester en Willem Korteling op 23 juli 2018 tijdens de zitting van de rechtbank te Schiphol. De strafpleiters betoogden dat hun cliënt – Malek F. – een innerlijke psychische strijd voerde. Dat werd hem op 5 mei 2018 te veel. Dat leidde volgens de verdediging tot een impulsdoorbraak op Bevrijdingsdag.

 

Geen bewijs terrorisme, wel verdenking voor voorarrest

Het onderzoek is nog in volle gang. De officier van justitie liet weten een terroristisch motief niet uit te sluiten. De officieren van justitie somde elementen op die volgens hun op dit moment in die richting wijzen. Knoester en Korteling verweten het OM al die elementen uit de context te halen. Hoewel de rechtbank benadrukte dat er in dit stadium van het proces niet over bewijs wordt gesproken zagen de rechters wel redenen om de verdachte nu nog in voorarrest te houden mede op verdenking van terrorisme.

 

Disproportioneel politiegeweld

De verdediging deed meerdere onderzoekswensen die bijna allemaal zijn ingewilligd. Zij wilden onder andere de beschikking krijgen over het volledige dossier, inclusief alle camerabeelden en het dossier van de rijksrecherche. Die laatste instantie doet onderzoek naar de inzet van geweld door de politie. Knoester en Korteling betoogden dat dat in ieder geval voor een deel niet proportioneel was. Hun cliënt werd nog minstens driemaal door kogels geraakt terwijl hij al gewond op de grond lag.

 

Geen onderzoek in het Piet Baan Centrum – PBC

De officieren van justitie voerden aan dat de verdachte psychologisch en psychiatrisch moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). De strafrechtadvocaten verzetten hier met succes tegen. Hun cliënt zal wel in de gevangenis onderzocht worden door gedragsdeskundigen. Daar wil hij graag aan meewerken.

 

Zitting in oktober bij rechtbank Schiphol

In oktober 2018 volgt een nieuwe zitting bij de rechtbank Schiphol.

 

Bronnen:

 

Het NRC;

Dagblad Trouw;

SBS6 – Hart van Nederland;

Omroep West; en

Het Algemeen Dagblad.