Den Haag, 19 juli 2018

 

Onderzoek naar misstanden bij het NFI – fouten in moordzaken

Misstanden bij het NFI hebben mogelijk invloed op lopende en afgesloten strafzaken. Op 13 juli 2018 bracht de Telegraaf het nieuws dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid opdracht gaf tot onderzoek naar misstanden bij het forensisch instituut. Een melding van een klokkenluider was de aanleiding. Het onderzoek richt zich specifiek op onderzoek waarbij steek- en slagwonden een rol spelen. Het gaat ook om fouten in moordzaken.

 

Strafrechtadvocaten eisen opheldering

In de zaak rond het overlijden van Nicole van den Hurk deden drie deskundigen onderzoek naar de doodsoorzaak. Zij waren het niet eens over de vraag of er sprake was van steekletsel. De rechtbank besteedde in haar vonnis op 21 november 2016 veel aandacht aan het letsel. Strafrecht- en TBS-advocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut hebben nu in hoger beroep meerdere vragen aan het OM gesteld om duidelijkheid te krijgen. Zo willen zij weten of de onderzoeksmethoden die door de onderzoekscommissie onderzocht worden in de zaak van hun cliënt gebruikt zijn. Ook is een vraag van de strafpleiters of de zaak van Nicole van den Hurk door de klokkenluider is genoemd.

 

Minister Grapperhaus als getuige oproepen

Als de strafrechtadvocaten van Jos de G. op 14 augustus 2018 geen bevredigende antwoorden hebben ontvangen zullen zij vermoedelijk onder andere Minister Grapperhaus als getuige oproepen.

 

Bronnen:

De Telegraaf;

Nu.nl; en

Het Eindhovens Dagblad.