Kwaliteit autopsies

Al langer worden zorgen geuit over de kwaliteit van autopsies in Nederland. Diverse media berichtte hier de afgelopen jaren over. In de zomer van 2015 schreef de advocaat strafrecht uit Den Haag Job Knoester de minister van Veiligheid en Justitie een brief. Hierin verzocht de strafpleiter de minister een commissie in te stellen die op onafhankelijke wijze slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid biedt een second opinion te laten verrichten als onduidelijkheid bestaat over de conclusies van justitie over de doodsoorzaak van een geliefde of familielid.

Moorden worden niet ontdekt

Minister Van der Steur wees het verzoek van strafrechtadvocaat Knoester af. Op 29 november 2016 bracht het Nederland Forensisch Instituut (NFI) naar buiten dat er zorgen zijn over de lijkschouw in Nederland. Het lijkt erop dat tientallen moorden niet worden ontdekt, maar dat bijvoorbeeld te snel wordt geconcludeerd dat er sprake is van een ongeluk of zelfmoord.

Cold cases

De advocaten van Knoester & Van der Hut Advocaten behandelen veel cold case-zaken. Job Knoester sprak met het programma Nieuws en Co van NPO radio 1 de bevindingen van het NFI. Hij veronderstelt dat in Nederland net als in de landen om ons heen jaarlijks tientallen moorden niet worden ontdekt.

Bron: NPO radio 1 (radio-interview).