Den Haag, 14 mei 2020

Mogelijk toch onderzoek naar bloedsporen in doodslagzaak

Er komt mogelijk toch een onderzoek naar bloedsporen in de zaak rond het overlijden van een man in Den Haag aan de Uilebomen op 27 augustus 2019. Dat bleek tijdens de derde rechtszitting in de zaak op 13 mei 2020. De verdachte zit al ruim acht maanden in voorarrest. Hij stelt zich te hebben moeten verdedigen op het moment dat hij de man doodstak.

Zelfverdediging

De verdediging voerde aan dat het slachtoffer een kung fu vechter was en voordat hij werd neergestoken heel agressief naar de  verdachte toe ging. Een getuige noemde het slachtoffer een lange sterke man die zich groot maakte en in een vechtmodus was. Ook zou het slachtoffer hebben geroepen ‘’ik ga je vermoorden’’ en ‘’wil je dood’’. De jonge verdachte van 19 jaar zou zich tegen de 47-jarige man hebben moeten verdedigen.

Onderzoek naar bloedsporen cruciaal

Strafrechtadvocaat Job Knoester noemde aanvullend onderzoek naar bloedsporen cruciaal om het scenario van zijn cliënt aannemelijk te maken. Hij vroeg de rechtbank forensisch deskundige Richard Eikelenboom onderzoek te laten doen naar bloedsporen in de woning waar de fatale steekpartij in Den Haag zich voordeed. De advocaat wil onderzoek naar de vraag of het slachtoffer stond, half stond of op de grond lag op het moment dat hij werd gestoken. De officier van justitie verzette zich tegen het verzoek van de strafpleiter. De rechtbank was het eens met de verdediging dat het in haar belang kan zijn dergelijk onderzoek te laten verrichten. Eerst moet de rechter-commissaris uitzoeken of het bloedspoorpatroononderzoek haalbaar is.

Verdachte blijft in de gevangenis

Strafrechtadvocaat Job Knoester verzocht de rechtbank zijn cliënt in afwachting van het verdere proces onder voorwaarden in vrijheid stellen. Het gaat om een jonge verdachte die aan epilepsie lijdt en in constante angst leeft tussen oudere gedetineerde die hij zware jongens noemde. De rechtbank vond de ernst van de verdenking te zwaar wegen en wees het verzoek af.

Bronnen:

het Algemeen Dagblad; en

Omroep West.