Den Haag, 12 januari 2019

 

Religieuze psychose of terroristisch motief?

Op 11 januari 2019 willigde de rechtbank te Schiphol onderzoekswensen in van strafrechtadvocaten Job Knoester en Willem korteling in de strafzaak tegen Malek F. De man stak op 5 mei 2018 drie mensen meer achter de Haagse Hogeschool. Het Openbaar Ministerie vermoedt een terroristisch motief bij de verdachte. De strafpleiters stellen dat Malek handelde vanuit een psychose. Op een eerdere zitting bleek dat Knoester en Korteling het dossier over hun cliënt van de GGZ-instelling Parnassia aan het strafdossier hadden laten toevoegen. Parnassia had kort voor 5 mei 2018 een religieuze psychose bij Malek vastgesteld.

 

Uitlatingen en gedrag Malek F. vanuit een psychose

Op verzoek van de verdediging worden nu de moeder, zus en broer van de verdachte gehoord. Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat uitlatingen van Malek tijdens afgeluisterde (telefoon)gesprekken wijzen op een terroristisch motief. De verdediging meent dat ook deze uitlatingen door de verdachte werden gedaan tijdens een psychose. Inmiddels gaat het beter met Malek. Medicatie lijkt aan te slaan. De strafpleiters willen de familie van hun cliënt vragen naar het gedrag van Malek rond en na 5 mei 2018 en of dat anders was dan de periode daarvoor.

 

Onderzoek psycholoog en psychiater

Op 10 april 2019 gaat de zaak verder. Vermoedelijk zijn dan ook de rapportages van de psycholoog en psychiater gereed. In het AD staat ten onrechte vermeld dat het Pieter Baan Centrum een rapport opmaakt. Het verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie werd op 23 juli 2018 afgewezen.

 

Bron: het Algemeen Dagblad