Den Haag, 20 november 2019

 

Cold case specialist Wendy Alberts wil nieuw onderzoek

Het onderzoek naar het verdachte overlijden van Leon Groeneweg moet worden heropend. Dat betoogde strafrechtadvocaat Wendy Alberts op 13 november 2019 bij het gerechtshof te Den Haag. Het Openbaar Ministerie wil de zaak tegen de zin van de ouders van Leon laten rusten. Alberts concludeerde dat politie en het Openbaar Ministerie niet tot het uiterst zijn gegaan in het onderzoek. Zij startte samen met strafpleiter Job Knoester een artikel 12 procedure. Wendy Alberts werkte voordat zij advocaat werd bij de politie op de afdelingen cold cases en gedragsanalyse. De strafrechtadvocaat vroeg om nader onderzoek door een nieuw onafhankelijk team van de politie

 

Leon Groeneweg wilde breken met groep criminele vrienden

In juni 2008 verdween Leon Groeneweg. Na een ruime week werd hij levenloos gevonden in het Brielse Meer bij Voorne-Putten. Vlak daarvoor had hij zijn ouders verteld te willen breken met een groep vrienden die zich bezig hield met criminaliteit. Hoewel het Openbaar Ministerie uitgaat van verdrinking en niet van een misdrijf ziet Wendy Alberts redenen voor verder onderzoek. In 2016 is het lichaam van Leon opgegraven en onderzocht. Deskundigen concludeerden dat het aannemelijker is dat Leon al dood was voordat hij in het water terecht kwam. Bovendien heeft zich een getuige gemeld bij strafpleiter Alberts die over de zaak wil spreken.

 

Gedrogeerd en vermoord

De ouders van Leon gaan er vanuit dat er sprake is van een misdrijf. Zij stellen dat Leon eerst is gedrogeerd en daarna vermoord. Het gerechtshof te Den Haag doet over een aantal weken uitspraak.

 

Bronnen:

Het Algemeen Dagblad;

Crimesite; en

Schie.nu.