Den Haag, 21 oktober 2019

 

Rachid Guernaoui is onschuldig en handelde naar eer en geweten

Rachid Guernaoui is onschuldig. Dat geldt voor iedereen tot het tegendeel bewezen is. Op 1 oktober 2019 bleek dat het Openbaar Ministerie Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdenkt van corruptie. Op dat moment waren beiden wethouder van Den Haag. Zij ontkennen met klem zich aan een strafbaar feit schuldig gemaakt te hebben. Tegen het Algemeen Dagblad zegt strafrechtadvocaat Job Knoester dat zijn cliënt Rachid Gueranaoui zichzelf niet heeft verrijkt. Hij heeft naar eer en geweten gehandeld. Knoester wijst erop dat de verdenking meteen beschadigend is. In feite is de voormalig wethouder al politiek veroordeeld.

 

Openbaar Ministerie beschuldigt maar belemmert verdediging

Strafpleiter Knoester stelt dat het Openbaar Ministerie had kunnen weten welke grote maatschappelijke en politieke consequenties het openlijk bekendmaken van een verdenking tegen politicus Rachid Guernaoui tot gevolg had. Het Openbaar Ministerie verspreidde wel een persbericht, maar belemmert vervolgens de voormalig wethouder in zijn verdediging. Het Openbaar Ministerie weigert processtukken af te geven. Daar neemt Rachid Guernaoui geen genoegen mee. Hij is strijdbaar en diende via zijn raadsman Job Knoester een bezwaarschrift in tegen de weigering van de officier van justitie om de processtukken te verstrekken.

 

”De Rijksrecherche is verkeerd”, dacht Guernaoui

Het was een bewuste keuze van Rachid Guernaoui om zonder woordvoerder of advocaat uitgebreid in gesprek te gaan met Titia Ketelaar van het NRC. De Haagse politicus heeft immers niks te verbergen. Als Ketelaar hem vraagt wat er waar is van de beschuldigingen is het antwoord even simpel als stellig: ‘’niets’’. Toen de rijksrecherche aanbelde dacht Guernaoui dat ze verkeerd waren. In gesprek met de krant zegt hij zo snel mogelijk duidelijkheid te willen.

 

Terugkeer in de Haagse politiek

Aan het NRC legt Rachid Guernaoui uit dat er geen sprake was van geheimen. Hij is bijna 20 jaar in dienst van het Rijk en weet precies wat integriteit inhoud. Hij is nog niet klaar met Den Haag. Een terugkeer in de Haagse politiek sluit hij niet uit.

 

Bronnen:

Het Algemeen Dagblad 1;

Het Algemeen Dagblad 2;

Het NRC 1; en

Het NRC 2.