Den Haag 23 april 2020

Vallen en opstaan bij rechtszaken via video

Pubquizzen en schoollessen gaan via videoverbinding. In de rechtspraak ging het nog vaak mis. Bart Lelieveld van het Algemeen Dagblad zocht uit hoe dit komt. Hoewel het af en toe vallen en opstaan blijft zit er inmiddels wel enige verbetering in.

Klachten over digitale verstrekking dossiers

Dat digitaal werken in de rechtspraak niet altijd zonder slag of stoot gaat bleek ook nog vlak voordat de coronamaatregelen ingingen. Op 9 maart 2020 berichtte Mr-online dat het klachten regent over het portaal dat advocaten toegang moet bieden tot de gedigitaliseerde strafdossiers. Raadslieden kunnen met hun advocatenpas inloggen maar blijken nogal eens tegen problemen aan te lopen. Bestuursrecht- en Strafrechtadvocaat Jan Visscher vroeg op Twitter of collega’s ook ervoeren dat complete strafdossiers en/of stukken niet zichtbaar zijn. Hij kreeg veel bijval. Strafrechtadvocaat Job Knoester signaleert een ander probleem. De strafpleiter ziet in sommige dossiers dezelfde stukken soms massaal binnenkomen. Dat vraagt steeds onnodig extra werk. Advocaat Bjorn Jegers gaf juist aan weer veel stukken te missen. De rechtspraak en het Openbaar Ministerie gaven aan het tijdschrift Mr. aan de problemen en frustraties te erkennen. Er zou hard worden gewerkt om de problemen op te lossen.

Thuiswerkende advocaten en rechters

Advocatie onderzocht in maart 2020 hoe het thuiswerkende advocaten en rechters vergaat. Marleen van Mourik is advocaat aansprakelijkheidsrecht. Zij benoemt een aantal voordelen. Ze is soms productiever nu ze thuiswerkt. Aan de andere kant ervaart zij ook dat thuis werken met jonge kinderen niet altijd makkelijk is.

Strafrechtkantoor werkt digitaal

Strafrechtadvocaat Job Knoester vertelt dat zijn kantoor bij de oprichting in 2015 digitaal ging werken. Dat maakt thuis werken eenvoudiger. De verwachting dat de uitval van veel zittingen wat extra tijd te opleveren om grote dossiers op te pakken kwam niet uit. Het is ongemeen druk, maar wel anders. Raadsman Knoester is blij met zijn AirPods. Nu cliënten niet kunnen worden bezocht wordt er voortdurend gebeld. De Strafrechtadvocaat zei op 23 maart 2020 tegen Advocatie te hopen dat meer zittingen via videoverbinding zouden kunnen doorgaan in plaats van dat ze worden uitgesteld.

Telefonische zittingen

Bestuursrechter Maarten Verhoeven zegt regelmatig zittingen telefonisch te doen. Hij ziet dat niet als vervanging voor een zitting waarbij iedereen fysiek aanwezig is. Door de telefoon gaat veel informatie verloren, zoals gezichtsuitdrukkingen en emoties.

Bronnen:

Het Algemeen Dagblad;

Mr-online; en

Advocatie.