Den Haag, 16 november 2019

 

Guernaoui spreekt met klem beschuldigingen tegen

Ex-wethouder Rachid Guernaoui is strijdbaar en wil zich kunnen verdedigen tegen beschuldigingen aan zijn adres. Het OM belemmert dat. Op 1 oktober 2019 doorzocht de rijksrecherche de woning en werkplek van de Haagse politicus. Het OM verspreidde direct een persbericht. Guernaoui wordt verdacht van omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. De ex-wethouder spreekt de beschuldigingen met klem tegen. Dat wil hij kunnen onderbouwen. Daarvoor zijn wel de processtukken nodig.

 

Strafprocedures om verkrijging processtukken en voortgang onderzoek

Tegen het Algemeen Dagblad zegt Guernaoui persoonlijk, politiek, bestuurlijk en financieel kapot te worden gemaakt. Strafrechtadvocaat Job Knoester diende op 21 oktober 2019 een bezwaarschrift in tegen de weigering van de officier van justitie om processtukken te verstrekken. Daarop kwam tot dusverre geen reactie van de rechter-commissaris. Dat is aanleiding voor Guernaoui om opnieuw naar de rechter te stappen. Raadsman Knoester diende een verzoekschrift in bij de rechter-commissaris om nodeloze vertraging van het onderzoek tegen te gaan. Daarbij is ook de rechter-commissaris verzocht een termijn te stellen waarbinnen het OM het onderzoek moet afronden. Strafpleiter Knoester zegt tegen het Algemeen Dagblad dat voortvarendheid mag worden verwacht van het OM als op zo’n wijze het leven van iemand volstrekt op zijn kop wordt gezet.

 

Zaak tegen Van Rey niet te vergelijken met die tegen Guernaoui

Het OM wilde vragen van het Algemeen Dagblad niet beantwoorden. In de krant wordt gewezen op de strafzaak die diende tegen Van Rey. In 2012 doorzocht de rijksrecherche de woning van de Roermondse wethouder. Het duurde nog 2 jaar voordat het OM in die zaak besloot om tot vervolging over te gaan. In de jaren daarna kwam de zaak voor de rechter. Pas in juli 2019 kwam hier een definitief einde aan door de uitspraak van de Hoge Raad. Guernaoui meent dat die zaak geen goed vergelijkingsmateriaal is. De Haagse ex-wethouder is stellig in zijn betwisting van strafbare gedragingen. Juist om die reden wil hij zich kunnen verdedigen.

 

Bronnen:

Het Algemeen Dagblad; en

Omroep West.