Den Haag, 22 april 2019

 

Schorsing voorlopige hechtenis na veroordeling tot 7 jaar cel en TBS

Ondanks hevig verzet van het OM is de man die op 14 juli 2016 zijn vrouw doodstak onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Op 29 september 2017 veroordeelde de Haagse rechtbank Abdelmajid I. tot 7 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. In hoger beroep schorste het gerechtshof onder voorwaarden de voorlopige hechtenis van de verdachte.

 

Paranoïde waan leidde tot doodslag

Abdelmajid I. handelde in een paranoïde waan toen hij op 14 juli 2016 in Rijswijk zijn Russische echtgenote doodstak. De nabestaanden begrijpen niets van de beslissing van het gerechtshof.

 

Hulp gezocht bij GGZ-instelling Parnassia

De advocaat van de verdachte voerde bij de rechtbank aan dat Abdelmajid I. zich een maand voor de steekpartij een paar keer bij de huisarts en GGZ-instelling Parnassia had gemeld. Drie dagen voor het incident bezocht het crisisteam de man. Hij werd niet opgenomen.

 

Geen straf voor ontoerekeningsvatbaarheid

TBS-advocaat Job Knoester begrijpt dat de situatie voor de nabestaanden onbevredigend en onverteerbaar is. Hij wijst er ook op dat iemand niet kan worden gestraft voor dat deel dat hem niet kan worden aangerekend op grond van een ziekte of stoornis. De strafrechtadvocaat had wel prijs gesteld op meer motivering van het gerechtshof. De uitspraak van het hof is hier te lezen.

 

100 procent veilige samenleving is een illusie

Strafpleiter Knoester vindt het tijd voor de voor de samenleving om wakker te worden. Hij begrijpt frustraties van nabestaanden. Tegelijk meent hij dat politiek en samenleving moeten stoppen met het wekken van de suggestie dat een 100 procent veilige maatschappij kan bestaan. De TBS-deskundige noemt het Haagse hof bovendien zeer streng. Knoester gaat ervan uit dat de rechters goede argumenten hebben gezien om aan te nemen dat er geen risico is bij de invrijheidstelling van Abdelmajid I.

 

Bron: het Algemeen Dagblad.