Den Haag, 20 december 2018

 

Ongeval of moord?

Als iemand levenloos in het water wordt aangetroffen is het van groot belang te weten of het gaat om bijvoorbeeld een ongeval of moord. Het moet dan duidelijk zijn of het slachtoffer al dood was op het moment dat hij in het water terecht kwam of dat er sprake is van verdrinking. De forensisch arts Guido Reijnen deed promotieonderzoek dat er toe moet leiden dat dit soort vragen beter kunnen worden beantwoord. De ouders van Leon Groeneweg en een van hun advocaten, Job Knoester, reageren op deze belangrijke ontwikkelingen bij Editie.nl van Rtl.

 

Artikel 12 procedure

Leon Groeneweg werd 10 jaar geleden levenloos gevonden in het Brielse meer. Aanvankelijk werd uitgegaan van een verdrinking, al dan niet zelfmoord. Vooral dankzij de vasthoudendheid van zijn ouders werden steeds meer feiten bekend. Zo concludeerden forensisch deskundigen dat er meer steun is voor de gedachte dat Leon al dood was voordat hij in het water terecht kwam. De ouders van Leon legden de zaak dit jaar samen strafrechtadvocaten Wendy Alberts en Job Knoester voor aan het gerechtshof te Den Haag via een artikel 12-procedure.

 

Veel moordzaken worden niet ontdekt

Strafrechtadvocaat Job Knoester brengt in herinnering dat het NFI in 2016 bekend maakte dat jaarlijks een groot aantal moordzaken worden gemist omdat niet altijd lijkschouwing wordt verricht. Het onderzoek van Guido Reijnen kan bijdragen aan verbetering.

 

Bron: Rtl nieuws, Editie.nl