Op 21 november 2016 werd in de strafzaak rond het overlijden van Nicole van den Hurk de verdachte vrijgesproken van doodslag. Wel werd hij voor verkrachting veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De gedachte zou kunnen zijn dat de verdediging na een eis van veertien jaar voor doodslag en verkrachting tevreden is. Dat is niet het geval. De verdachte heeft van meet af aan met klem iedere betrokkenheid ontkend. Dat geldt ook voor de vermeende verkrachting.

De strafrechtadvocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut hebben bij herhaling betoogd dat er geen begin van bewijs is van een zedenmisdrijf terwijl er bovendien van meerdere personen (sperma)sporen zijn gevonden naast sporen die te linken zouden zijn aan het toenmalige vriendje van Nicole en de verdachte. Overigens hebben de strafpleiters ook dit laatste steevast met kracht van argumenten betwist.

Knoester en Van der Hut menen bij het uitspreken van de veroordeling op meerdere punten zwakke plekken en zelfs tegenstrijdigheden in de bewijsconstructie van de verkrachting gehoord te hebben. De Haagse specialisten strafrecht bestuderen momenteel het uitgebreide vonnis alvorens in overleg met hun cliënt een definitieve strategie te bepalen.

Bronnen:

De NOS;

De Volkskrant;

Omroep Brabant; en

Omroep Brabant.