Den Haag, 7 februari 2020

 

Haags corruptieonderzoek begin in 2018

Uit stukken die Omroep West en de NOS via een Wob-verzoek wisten te verkrijgen blijkt dat al in 2018 het corruptieonderzoek tegen een Haagse politicus begon. Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op een wethouder. Dat stelt Omroep West na bestudering van het ontvangen materiaal. Rachid Guernaoui kwam pas veel later in beeld. Het OM wil niet reageren.

 

Wob-verzoek maar veel weggelakt

Of Omroep West en de NOS verder veel informatie halen uit het Wob-verzoek is de vraag. Zoals wel vaker gebeurt is er veel zwart gemaakt in het belang van het lopende strafrechtelijk onderzoek.

 

Ex-wethouders ontkennen beschuldigingen met klem

Alweer vier maanden geleden viel de rijksrecherche de woningen en werkplekken van Richard de Mos en Rachid Guernaoui binnen. De ex-wethouders ontkennen met klem. Hun advocaten Peter Plasman en Job Knoester gaan er vanuit dat de zaken (deels) los van elkaar staan.

 

Peter Plasman: client wil zich kunnen verdedigen

Advocaat Peter Plasman laat namens zijn client De Mos weten dat zijn client zich wil kunnen verdedigen. Daartoe is het nodig dat duidelijkheid ontstaat waar de verdenking op is gebaseerd. De strafpleiter zegt slechts een klein proces-verbaal ontvangen te hebben.

 

Job Knoester dringt onophoudelijk aan op verstrekking van het strafdossier

Strafrechtadvocaat Job Knoester heeft als advocaat van Rachid Guernaoui van het begin af aan continu aangedrongen op verstrekking van het dossier. Inmiddels hebben ze iets meer maar nog altijd lang niet alles. Raadsman Knoester noemt dit ongehoord en ongepast. Tegen Omroep West zegt hij op basis van de stukken die hij heeft totaal niet te begrijpen waarom het leven van zijn client inmiddels maandenlang overhoop ligt.

 

Bron: Omroep West.