Den Haag, 6 oktober 2019

 

Suïcidegedachten helaas niet te voorkomen

Vorige week zondag pleegde een gevangene zelfmoord. Hij verbleef op Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) van de gevangenis in Vught. Nadat in 2015 maar liefst vier gedetineerden zichzelf om het leven brachten kreeg personeel in de gevangenis extra training. Maar suïcidale gedachten zijn volgens woordvoerder Robert Meijer van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) helaas niet altijd te voorkomen.

 

Veel psychische problematiek in het PPC

In het PPC verblijven veel mensen met psychische problematiek. Op de diverse afdelingen zitten 250 gedetineerden met bijvoorbeeld psychoses, verslavingsproblemen, verstandelijke beperkingen, autisme spectrum stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

 

Investering in scholing om suïcide te herkennen

Na de vier zelfmoorden in 2015 was er in 2018 een suïcide. Iedere zelfdoding is er een te veel. De afgelopen jaren heeft de PI Vught geïnvesteerd in bijscholing van personeel. Zo moeten gevoelens van suïcidaliteit eerder worden herkend. Ook wordt gewerkt met signaleringsplannen.  Toch mocht dat vorige week zondag niet baten. Een calamiteitenonderzoek zal volgen in de hoop dat het personeel ook hier iets van kan leren. Er is melding gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.

 

Weinig klachten over PPC Vught

Bij een zelfmoord in een overheidsinstelling komt de vraag op of men steken heeft laten vallen en of in dit geval de PI Vught de zelfdoding had kunnen voorkomen. Robert Meijer zegt tegen het Brabants Dagblad dat er in 2019 384 klachten zijn behandeld. Hiervan zijn er 23 gegrond verklaard. Niet duidelijk is of een en ander heeft te maken met zelfmoorden. Strafrechtadvocaat Job Knoester zegt wel veel klachten over de gevangenis in Vught te krijgen maar juist weinig over het PPC. Veel cliënten van de strafpleiter zeggen veel te profiteren van de behandeling op deze afdeling. Knoester zou landelijk graag meer PPC’s zien dan nu het geval is. De Bossche advocaat Hettie Cremers doet veel beklagzaken. Ook zij hoort weinig misstanden over het PPC Vught.

 

Bron: Het Brabants Dagblad.