Forensic investigator working at a crime scene

Den Haag, 30 augustus 2020

Verdachte had langer psychische problemen

Geen lange gevangenisstraf, maar wel tbs met dwangverpleging. Dat is volgens strafrechtadvocaat Wendy Alberts op zijn plaats voor de man die op 2 januari 2019 Bart van Betuw met een mes om het leven bracht. Dat bleek tijdens de strafzaak te ‘s-Hertogenbosch op 27 augustus 2020. Volgens Alberts is het van belang dat behandeling niet te veel wordt uitgesteld voor de verdachte die al langere tijd te maken heeft met psychische problemen. De strafrechtadvocaat wees er op dat het steeds mis ging in het verleden als de verdachte ergens werd ondergebracht. Daarnaast voerde de strafpleiter aan dat het slachtoffer Van Betuw een veroordeelde zedendelinquent was die vaker afsprak met jonge jongens. Van Betuw was 53 jaar. De verdachte was 23 jaar.

Contact via datingsite

De mannen kregen contact via een datingsite in augustus 2018. Via WhatsApp zou zijn afgesproken dat tijdens de afspraak geen seks zou plaatsvinden. Toen dat toch gebeurde raakte de verdachte buiten zichzelf.

Eis van tien jaar cel en TBS

De verdachte vertelde de rechtbank angstig en bang te zijn geweest. Hij liet weten in het verleden nare ervaringen te hebben gehad. Hij zou een waas voor zijn ogen hebben gekregen toen Van Betuw hem seksueel betastte terwijl ze op een bankje zaten op het oude terrein van een GGZ instelling Coudewater. Vervolgens stak de verdachte Van Betuw neer. Het slachtoffer werd een paar maanden later gevonden in een vijver op het vroegere Coudewater-terrein. De officier van justitie verweet de verdachte de dood van Van Betuw te hebben willen verbergen. Hij eiste 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens gedragsdeskundigen was de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseerden de rechtbank de tbs-maatregel op te leggen. Op 10 september 2020 doet de rechtbank uitspraak.

Bronnen:

Het Eindhovens Dagblad;