Den Haag, 1 maart 2019

 

Zes jaar cel en TBS met dwangverpleging

Zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Dat was de eis van de officier van justitie op 27 februari 2019 bij de rechtbank te Den Bosch. Het ging om een steekpartij op 30 augustus 2018 in Eindhoven. De verdachte stak een Eindhovenaar tweemaal in de hals. Het slachtoffer raakte zwaar gewond.

 

Zelfverdediging

Het Brabants Dagblad beschrijft dat de verdachte op momenten onomwonden en ontwapenend sprak over de gebeurtenis. De voorzitter van de rechtbank ontlokte dat af en toe een beginnende glimlach. De verdachte vertelde bang te zijn geweest voor het slachtoffer. Die zou volgens de verdachte bekend staan als een drugsdealer met een vuurwapen. Strafrechtadvocaat Job Knoester betoogde dat zijn cliënt terecht die vrees had en deed een beroep op een bijzondere vorm van zelfverdediging: putatief noodweerexces.

 

TBS light

De strafpleiter meende ook dat de eis van de officier van justitie disproportioneel was. Raadsman Knoester vond dat de verdachte zo snel mogelijk aan zijn behandeling moet beginnen. Hij bepleitte een korte gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Sommige verdachten noemen dat tbs light.

 

Bron: het Brabants Dagblad.