Den Haag, 5 april 2020

Coronavirus zorgt voor spanningen in de gevangenis te Roermond

Het coronavirus zorgt voor steeds meer onrust in gevangenissen. In de penitentiaire inrichting te Roermond werd afgelopen week bekend dat een bewaarder besmet is geraakt. Die zit inmiddels thuis. De vrouwelijke bewaarder had voordat zij in quarantaine ging echter met meerdere gevangenen contact. Zo heeft ze gedetineerden medicatie uitgereikt. Een woordvoerder van de dienst justitiële inrichtingen (DJI) zegt tegen 1Limburg dat de bewaarder voor het laatst dienst had in de nacht van 24 op 25 maart 2020. De dag erop bleek zij symptomen te hebben van het coronavirus. Vervolgens is ze niet meer aan het werk geweest.

Gedetineerde ziet onrust

De stelling van DJI dat de kans niet groot is dat de cipier gedetineerden of collega’s heeft besmet zorgt niet voor geruststelling. Tegen L1 vertelt een gedetineerde veel onrust te zien. Gevangenen willen niet meer aan het werk en blijven op cel. Hoewel er nog geen incidenten zijn geweest ontstaan er wel spanningen.

Strafrechtadvocaat: afstand houden in gevangenis niet te doen

Strafrechtadvocaat Job Knoester stelt dat het niet te doen is in de gevangenis om het advies van de regering van sociale distantie op te volgen. Meerdere cliënten van de strafpleiter verblijven in de penitentiaire inrichting te Roermond. Hij wijst erop dat deze problemen zich ook in andere gevangenissen voordoen.

Hoestende bewaarders niet getest op corona

Advocaat Job Knoester kreeg signalen uit de gevangenis dat hoestend personeel rondloopt zonder dat er wordt getest. Dat baart gevangenen veel zorgen. Een woordvoerder van DJI erkent dat het moeilijk is om afstand te houden. Wel zegt Meijer dat er maatregelen zijn getroffen.

Bron: 1Limburg