Den Haag, 31 maart 2020

Vader lijdt aan kanker en corona

Ricardo krijgt geen toestemming om afscheid te nemen van zijn stervende vader. De cliënt van strafrechtadvocaat Job Knoester zit in de gevangenis te Roermond. Zijn vader lijdt al enige tijd aan kanker. Nu heeft de man ook nog corona gekregen. Een verzoek van Ricardo om via bijzonder verlof een laatste keer zijn vader te kunnen zien is afgewezen.

Gevangenis wil coronavirus buiten de deur houden

Advocaat Job Knoester spreekt van een schrijnende situatie. Zijn cliënt is veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf voor diefstal met geweld. Op dit moment loopt er een hoger beroep. Knoester zegt tegen omroep Brabant begrepen te hebben dat juist vanwege de geldende coronamaatregelen geen uitzondering is gemaakt. Men wil er alles aan doen het virus buiten de gevangenis te houden. De strafrechtadvocaat begrijpt dit. Toch vindt hij dat in het geval van Ricardo een uitzondering had moeten en kunnen worden gemaakt.

Isoleercel als vorm van quarantaine

Het verpleeghuis waar de vader van Ricardo verblijft had alle nodige voorzorgsmaatregelen willen treffen om besmetting te voorkomen. Bovendien heeft de cliënt van Knoester aangegeven na terugkeer twee weken in isolatie te willen verblijven als een vorm van quarantaine. Deze handreikingen van Ricardo zijn niet aangenomen.

Opstelling justitie onbegrijpelijk en inhumaan

Raadsman Knoester acht de opstelling van justitie onbegrijpelijk en niet humaan. Waar zijn cliënt aan alle veiligheidsmaatregelen had willen voldoen gaan personeelsleden dagelijks de penitentiaire inrichting in zonder controle op ziekteverschijnselen. De strafpleiter meent dat in de extreme situatie waar zijn cliënt en diens vader zich bevinden een uitzondering had moeten worden gemaakt.

Bron: Omroep Brabant