Den Haag, 18 december 2019

 

Verdachte Grote Markstraat in Den Haag was bekend bij politie en GGZ

De verdachte van de drievoudige steekpartij op de Grote Marktstraat in Den Haag eind november 2019 stond volgens Omroep West bekend als een gevaar voor anderen bij GGZ-instelling Parnassia. Ook was hij bekend bij de politie.

 

Luis P. moest zich als verdachte bij de politie melden

Omroep West is in het bezit van informatie waaruit blijkt dat Luis P. zich twee weken voor de steekincidenten had moeten melden bij de politie om als verdachte te worden gehoord. Hij verscheen niet op het politiebureau.

 

Strafrechtadvocaat noemt overgang van GGZ naar Kessler Stichting grote stap

Omroep West meldt dat de Haagse rechtbank in maart 2019 had bepaald dat Luis P. tot maart 2020 gedwongen opgenomen kon worden om behandeling voor schizofrenie mogelijk te maken. Zonder een dergelijke behandeling was er volgens de rechtbank een risico op agressie naar mensen. Nadat de behandeling aanslaat wordt P. in oktober 2019 overgeplaatst naar een vrije woonvoorziening van de Kessler Stichting. De Haagse strafrechtadvocaat Job Knoester noemt dit in de studio van Omroep West wel een erg grote overgang. De strafpleiter is gespecialiseerd in TBS en de verdediging van mensen met psychische problemen. Hij zegt dat het goed zou zijn als de Inspectie Gezondheidszorg de kwestie onderzoekt zoals ook is gebeurd nadat Malek F. drie mensen neerstak op Bevrijdingsdag 2018 na behandeling bij Parnassia.

 

Onvoldoende specialisme voor opvang mensen met psychische problemen

In het radioprogramma Haagse Bluf zeggen advocaat Job Knoester en wethouder maatschappelijke opvang Bert van Alphen te vrezen dat er vanaf 2020 nog meer mensen ambulant zullen worden behandeld. De professionals zijn hier nog niet klaar voor volgens Van Alphen. Hij wijst erop dat de opvang van mensen met ernstige psychische problematiek een apart specialisme is dat bij veel opvangplekken niet aanwezig is. De Kessler Stichting is gericht op de opvang van dak- en thuislozen. Niet op mensen met ernstige stoornissen.

 

Bron:

Omroep West 1;

Omroep West 2;

Omroep West 3; en

Omroep West 4.