Den Haag, 6 februari 2018

 

Vrijspraak voor witwassen van bitcoins

Een celstraf van 6 jaar. Dat vond het Openbaar Ministerie op zijn plaats voor het witwassen van bitcoins ter waarde van 10 miljoen euro. Het betrof een langlopende zaak. Veel getuigen en deskundigen zijn gehoord. Strafrechtadvocaat Willem Korteling heeft vrijspraak bepleit. Hij kent het klappen van de zweep als het gaat om  verdenking van strafbare handel in bitcoins. Eerder stond hij een verdachte in de zaak ‘IJsberg’ bij bij de rechtbank te Rotterdam. Ook hier was de beschuldiging het witwassen van bitcoins.

 

Handel in bitcoins

In 2013 ontstond een idee ontstaan bij de cliënt van Korteling en medeverdachten voor handel in bitcoins. Er werd een plan uitgewerkt en een website gebouwd. Daarna begon de handel. Diverse klanten wilden bitcoins ruilen tegen contant geld. Dat leverden de verdachten. Achteraf bleken er mogelijk criminelen in de klantenkring van de cliënt van strafpleiter Korteling te zitten. De verdachten hebben van meet af gezegd dat niet geweten te hebben.

 

Gebrek aan regulering bitcoins

Willem Korteling benadrukte dat de bitcoin en handel daarin een recent fenomeen is. Pas in 2010 werd de eerste bitcoinmarkt gelanceerd. Eind 2013 en begin 2014 was nog steeds niet iedereen bekend met het verschijnsel. Er was in de tijd waar de beschuldiging van justitie betrekking op heeft geen regulering. Daar wordt nu pas over nagedacht. De verdachten liepen weliswaar voorop, maar lang niet alles over de handel was helder of bekend. Zij moesten daar hun eigen weg in vinden. De cliënt van Korteling betoogde alles wat mogelijk was gedaan te hebben om de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen.

De rechtbank doet op 3 april uitspraak.

Bronne:

De Telegraaf; en

Quotenet.