Den Haag, 29 juni 2019

 

TBS-gestelden moeten een enkelband dragen

Minister Sander Dekker maakt regelgeving op basis van incidenten. Dat zegt tbs-advocaat Job Knoester in gesprek met Arjen te Cate van De Stentor. De minister van Justitie en Veiligheid gaat een proef doen. Tbs-gestelden moeten tijdens verlof een enkelband dragen.

 

TBS-maatregel voor de bühne

Strafrechtadvocaat Job Knoester vraagt zich af welk probleem de Minister wil oplossen. Hier is nog geen antwoord op gekomen. Het aantal keer dat tbs-gestelden in herhaling vallen is bijna 4 keer lager als het gaat om soortgelijke delicten die onbehandelde ex-gedetineerden plegen die de gevangenis verlaten. Knoester noemt het een maatregel voor de bühne.

 

Creëert Sander Dekker van onveiligheid?

TBS-deskundige door Knoester wijst erop dat het de bedoeling is tbs-gestelden stapje voor stapje voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving als dat veilig is. Na behandeling in een streng beveiligde kliniek gaan ze daarna eerst op begeleid verlof en later onbegeleid verlof. Dat is een noodzakelijk onderdeel van de behandeling. Als tbs-gestelden op verlof een enkelband dragen weten ze nog steeds dat ze gecontroleerd worden. Dat staat haaks op de invulling van de huidige succesvolle tbs-behandeling. Mogelijk kan dit zelfs afbreuk doen aan de veiligheid op lange termijn. Strafrechtadvocaten vinden de proef van Sander Dekker onzinnig.

 

Bron: De Stentor.