Den Haag, 18 juli 2020

Steeds meer wachtlijsten in TBS

Het TBS-stelsel raakt verstopt. Aan de voor- en achterkant lopen de wachtlijsten fors op. Het dagblad Trouw trekt deze conclusie op basis van recente cijfers van het ministerie van justitie en veiligheid.

Wachten op TBS-behandelplekken

Op dit moment wachten 45 personen in de gevangenis op een noodzakelijke behandelplek in een TBS-kliniek. Ook aan het einde van de behandeltrajecten zijn er forse wachtlijsten. Vaak stromen TBS-gestelden na een TBS-kliniek door naar een andere instelling, zoals een begeleide woonvoorziening. Ook hier is er te weinig plek. Het gevolg is dat er in 2019 slechts 74 voorwaardelijke beëindigingen waren. In 2018 waren dat er nog 120.

Frustraties bij TBS-gestelden en personeel

TBS-advocaat Job Knoester en Hyacinthe van Bussel – directrice van TBS-kliniek de Rooyse Wissel en voorzitter van TBS Nederland – zien frustraties bij patiënten en personeel door de vertragingen. Bovendien kost het de samenleving geld.

Minder tolerantie burgemeesters voor TBS-gestelden

Strafrechtadvocaat Knoester en Van Bussel zien een belangrijke oorzaak in de opstelling van gemeenten. Er is steeds minder acceptatie om TBS-gestelden die in de kliniek klaar zijn op te nemen in de samenleving. Knoester spreekt over een Michael P. effect. Burgemeesters zeggen geen Michael P. te willen. Het opmerkelijke is dat de moordenaar van Anne Faber juist geen TBS had gekregen na ernstige zedendelicten voordat hij Anne Faber om het leven bracht.

Meer TBS

Opvallend is ook dat rechters na de aanhouding van Michael P. in 2017 steeds vaker TBS opleggen.  Strafpleiter Knoester en Van Bussel denken niet dat dat toevallig is. TBS-instellingen worden op deze manier geconfronteerd met steeds meer nieuwe patiënten terwijl ze ook minder snel de kliniek kunnen verlaten.

Sluiting TBS-klinieken in 2013

In 2013 sloot toenmalig staatssecretaris Fred Teeven drie TBS-klinieken. Daar is veel capaciteit en kwaliteit mee vernietigd. Anders dan Knoester denkt Van Bussel dat klinieken heropenen geen oplossing is. Zij vindt de huidige stijging van TBS-gestelden te klein en denkt dat het aantal jaarlijkse opleggingen wisselt.

Bron: Trouw