Den Haag, 13 oktober 2019

 

TBS-verloven maken Nederland veiliger

Nadat voor het weekend in Parijs een einde kwam aan de voortvluchtigheid van TBS-gestelde Ronald van Z. vroeg Hart van Nederland aan TBS-advocaat Job Knoester of verlof wel een goed idee is. De TBS-deskundige heeft geen twijfel: verlof voor TBS-gestelden maakt Nederland veiliger. Het is geen gunst of pleziertje voor mensen met TBS. Verlof wordt steeds met hele kleine stapjes uitgebreid en is een onmisbaar onderdeel van TBS. Cijfers tonen al jaren aan dat TBS de samenleving 3 tot 4 keer beter beschermd tegen ernstige delicten dan een kale gevangenisstraf zonder behandeling.

 

Verlofaanvragen blijven door personeelsgebrek liggen volgens TBS-advocaten

Verlofaanvragen blijven langer liggen door personeelsgebrek. Freek Schravesande van het NRC ging in gesprek met TBS-advocaten die dat stellen. Job Knoester zegt tegen het NRC dat zijn cliënt Ronald van Z. boos was omdat zijn behandeling niet voortvarend genoeg ging. Ronald van Z. schreef aan De Gelderlander dat de kliniek onderbezet was waardoor hij nauwelijks therapie kreeg. Ook schreef de tbs-gestelde tijdens zijn voortvluchtigheid dat verloven te vaak worden uitgesteld.

 

Veel personeelswisselingen in TBS

TBS-specialisten herkennen dit geluid. Strafrechtadvocaat Job Knoester hoort bijvoorbeeld cliënten spreken over 7 verschillende behandelaren in korte tijd. Dat is problematisch. Iedere behandelaar wil opnieuw een eigen inschatting en een eigen  behandeltraject maken. Voor TBS-gestelden is het moeilijk zich steeds opnieuw helemaal bloot te moeten geven aan een andere deskundige. De vele personeelswisselingen zijn een gevaar voor de continuïteit van de behandeling.

 

Permanent drie tot twintig vacature in grote TBS-klinieken

Niet alleen de Pompekliniek en Trajectum kampen met personeelsproblemen. Het is een landelijk probleem. TBS Nederland erkent tegenover het NRC dat bij grotere klinieken permanent drie tot twintig vacatures open  staan. Minister Sander Dekker heeft toegezegd te zullen investeren in de TBS-sector. Dat is even nodig als opmerkelijk: in 2013 bezuinigde het kabinet Rutte II nog voor vele miljoenen in tbs. Ook werden toen drie ervaren klinieken gesloten.

 

Er gaat veel goed in TBS

Volgens TBS-advocaten gaat er ook heel veel goed in de TBS. Hoewel er de afgelopen jaren ook verbeteringen zijn te zien signaleren zij ook dat na ieder incident dat de media haalt een verkramping in het hele stelsel optreedt. Dat leidt weer tot meer frustraties en mogelijk ook tot meer incidenten.

 

Bronnen:

SBS6, Hart van Nederland; en

Het NRC.