Den Haag, 21 november 2019

 

Zorgconferenties steeds belangrijker in TBS

De zorgconferentie wordt steeds belangrijker in tbs. Bij zo’n bijeenkomst wordt door een groot aantal betrokkenen gesproken over het traject van een tbs-patiënt. Ook de tbs-gestelde zelf is er bij. Hij wordt bijgestaan door zijn advocaat. Als er een impasse in de behandeling is wordt bekeken of die kan worden doorbroken. Regelmatig zijn er verrassende uitkomsten. Vaak hervindt de tbs-gestelde behandelmotivatie.

 

Meer op inhoud bekijken waar TBS-gestelde thuis hoort

Bert Bezemer en Peter Oosterom van DJI, Divisie Individuele Zaken, stonden aan de wieg van de zorgconferentie. Het begon als een pilot. Inmiddels is het een belangrijk deel van de behandeling van personen die lang in tbs verblijven. Bezemer en Oosterom vertellen aan DJIzien hoe het idee ontstond en wat de waarde van de zorgconferentie is. Het is hun taak te bekijken waar justitiabelen moeten worden geplaatst. Zij liepen er tegen aan dat vaak naar logistiek en praktische zaken werd gekeken en niet naar de inhoud. Zij wilden anders met mensen omgaan. Zo ontstond de gedachte om op inhoudelijke gronden te onderzoeken wat de juiste plek is voor ene tbs-gestelde.

 

Zorgconferenties leveren altijd wat op

Zorconferenties zijn laagdrempelig en informeel. Het is volgens Bezemer en Oosterom intensief maar echt de moeite waard. Inmiddels vonden er sinds 2014 ongeveer 150 zorgconferenties plaats. Steeds wordt geprobeerd naar een concreet doel toe te werken. Het kan gaan om een overplaatsing of uitstroom naar een ander instelling. Het komt voor dat het resultaat minder concreet is. Toch levert het altijd iets op.

 

TBS-rechter

De verslagen van de zorgconferenties worden gevoegd in de dossiers van de rechtbank. Als de rechter moet beslissen over de vraag of tbs moet worden verlengd kan hij ook deze informatie meewegen.

 

TBS-advocaten

Ook tbs-advocaten zijn positief. Tbs-deskundige Job Knoester schreef recent samen met Bert Bezemer en Peter Oosterom een artikel voor het Strafblad over de zorgconferentie. Tbs-advocaat Abdel Ytsma zegt tegen DJIzien vaak verrassende inzichten te zien. Hij is bij met het out of the box denken.

 

Veiligheid staat voorop

Oosterom benadrukt dat de veiligheid voorop staat. Het blijft de kunst om zorgvuldig na te denken over een bijzonder groep mensen.

 

Bron: DJIzien, Magazines.dji.nl.