BEDREIGINGEN

Een van verkrachting verdachte cliënt van de in strafrecht gespecialiseerde advocaat Job Knoester vreest voor zijn leven. Nog voordat de verdachte werd overgeplaatst naar de gevangenis in Roermond diende Knoester een verzoek in om zijn cliënt te plaatsen op een afdeling voor bijzondere zorg. Er waren al voor de overplaatsing bedreigingen geuit aan het adres van de cliënt van de strafpleiter. Op deze verzoeken werd nimmer inhoudelijk gereageerd.

Direct bij aanvang van het verblijf in de penitentiaire inrichting klaagde de zedenverdachte over bedreigingen, afpersingen en mishandelingen. Er werd volgens hem niet of onvoldoende ingegrepen.

EXPLOSIEVE SITUATIE

Tijdens een bezoek dat de strafrechtadvocaat uit Den Haag in december 2016 aan zijn cliënt aflegde toonde de van verkrachting verdachte man meerdere forse verwondingen. Hij maakte duidelijk dat een en ander het gevolg is van verschillende mishandelingen van medegedetineerden. Knoester spreekt van een explosieve situatie.

Nadat media de situatie in de gevangenis te Roermond aan de kaak stelde liet de verdachte zijn partner weten dat de gevangenis op berichten in de pers reageerde door de vrijheden van de man te beperken die bescherming vroeg.

MACHTSMISBRUIK

Strafpleiter Knoester tracht in gesprek te komen met het verantwoordelijke Ministerie van Veiligheid en Justitie. Indien een bevredigende reactie uitblijft wordt overwogen een kort geding aanhangig te maken om de veiligheid van de man te waarborgen zonder dat hierbij zijn vrijheden onnodig worden beperkt.

Begin dit jaar klaagde een eerdere advocaat van de zedenverdachte ook al over machtsmisbruik van de directeur van de gevangenis te Roermond. In die periode volgde een beknotting van door de zedenverdachte verworven vrijheden nadat hij klachten over bewaarders bespreekbaar maakte.

Alles bij elkaar maakt strafrechtspecialist Knoester zich zorgen over de situatie in de gevangenis te Roermond.

Bronnen:

De 1Limburg; en

De Telegraaf.